O.J.V. de Koornbeurs is een jongeren- en studentenvereniging in Delft. In het centrum van de stad ligt het historische pand, dat al 70 jaar lang onderdak biedt aan de jongeren die al meer dan een eeuw lang bij elkaar komen voor diepe gesprekken, gave feesten en gezelligheid onder het genot van een drankje. De Koornbeurs is een vereniging die een thuis is voor jongeren uit de wijde omgeving, en bij ons zijn zowel studenten als niet-studenten welkom.

Het hart van de vereniging is het bruin café onder de monumentale kelderbogen, dat op vijf dagen in de week open is. ’s Ochtends om 10 uur komen de eerste leden al naar het gebouw toe: om verenigingswerk te doen, omdat ze afspraken hebben met mensen of omdat ze willen studeren in het gebouw. Rond het avondeten gaan de deuren open voor iedereen, en is er voor leden een mensa. Na het eten is er vaak een theezolder of een activiteit, en zelfs na het sluiten van het bruin café (ergens na middernacht) duurt het regelmatig tot 4 uur ’s nachts voor de laatste borrelaars het pand hebben verlaten.

En niet alleen doordeweeks zijn we actief op de Koornbeurs: ook in je weekend kun je bij ons terecht. Op vrijdag- en zaterdagavond doen we nogmaals onze deuren open om de gaafste feesten uit de omgeving te organiseren. De genres variëren van blues tot hardrock en van psychedelic tot speedmetal: als er jongeren zijn die het leuk vinden, dan kan het bij ons!

Leden

Elk jaar sluiten zich weer tientallen mensen aan als lid van de Koornbeurs. Wat hebben wij met elkaar gemeen? Het belangrijkste is onze openheid. De vereniging bestaat uit honderden leden die allemaal totaal anders zijn. We hebben feestgangers die pas wakker worden om vier uur ’s middags en we hebben studenten die het best tot zijn recht komen als ze kunnen filosoferen over wat wiskundig gezien de ‘meest lelijke driehoek’ zou zijn. Maar één ding is er altijd: tussen alle Koornbeursers heerst een soort vanzelfsprekende relaxedheid waarin alle meningen gerespecteerd worden en waarin iedereen met iedereen een praatje kan maken.


Dankzij deze vanzelfsprekendheid merkt een nieuw lid al snel dat de Koornbeurs méér is dan een ‘normale’ vereniging. We zijn een hechte groep mensen waarbij iedereen elkaar kent, en doordat we zo open zijn kom je regelmatig in contact met nieuwe mensen, nieuwe ideeën en nieuwe verhalen. ‘Koornbeurser zijn’ is niet zomaar een kwestie van lidmaatschap betalen en dan naar binnen mogen: het is een verrijking van je wereld. Iedereen kan alles doen in de Koornbeurs: wij bieden je een uitgestoken hand aan en het is aan jou om het meeste te maken van je lidmaatschap.

Activiteiten

En ‘het meeste maken van je lidmaatschap’, dát kunnen we hier wel. Elke dag is er weer wat nieuws te beleven in de vereniging. Soms georganiseerd, soms spontaan. We organiseren filmavonden, diners, themafeesten, spellentoernooien en liveoptredens. De Koornbeurs heeft aan de voet gestaan van de carrière van cabaretiers zoals Hans Teeuwen, en de dag daarna wordt er doodleuk een barbecue georganiseerd of gaan er mensen in een opblaasbootje door de Delftse grachten dobberen. Soms gaan we met een hele groep naar theatervoorstellingen in de buurt, of nodigen we een docent uit om onszelf te leren toneelspelen. Weekendjes weg naar het buitenland doen we ook, net als zeilvakanties of tripjes naar een bierbrouwerij.


En alles wat er in de Koornbeurs gebeurt, wordt georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers. Wijzelf dus. Het bemannen van de bar, koken van maaltijden en de techniek voor feestjes. Sommige leden gaan na een actieve periode bij de Koornbeurs zelfs door in hun carrière als licht- of geluidstechnicus. Binnen de vereniging is enorm veel (horeca)kennis aanwezig, en we delen dat graag met iedereen die er in geïnteresseerd is.

Het keldercafé

Het bruin café van de Koornbeurs bevindt zich in de kelder van het gebouw. Deze kelder stamt uit 1295 en zorgt met zijn Middeleeuwse uiterlijk voor een bijzondere sfeer.

In ons café wordt niet alleen pils en fris geschonken, maar er is ook een ruim assortiment aan speciaalbier te verkrijgen. Houd er rekening mee dat je aan het einde van de avond nog een trappetje op moet…

De bar is het centrum van de vereniging. Hier worden goede ideeën bedacht, uitgewerkt op een bierviltje, weer lang vergeten om dan toch plotseling tot uitvoer te worden gebracht. Romances ontstaan aan de bar en worden er evengoed weer verbroken, als er even een romance met een goede whiskey tussendoor komt. Een mooie plaats dus om een groot deel van de avond door te brengen.

De openingstijden van het bruin café zijn hier te vinden.

De theezolder

Elke dinsdag en donderdag van 20:00 tot 22:00 uur is onze theezolder geopend voor niet-leden. Onder de monumentale zolderbalken kun je dan genieten van 42 verschillende soorten thee. Bovendien kun je daarnaast kiezen uit twee soorten taart. Voor de koffie-drinkers hebben we de keuze uit 2 of 3 verschillende espresso’s.

Het publiek is behoorlijk divers. Natuurlijk zijn er altijd Koornbeursers te vinden die na een dag hard werken of studeren gezellig willen bijpraten. Ook is de theezolder bijzonder geschikt om verjaardagen te vieren of spelletjes te spelen.

Contactgegevens

Voldersgracht 1

2611 ET Delft

Postbus 3131

Vaste lijn: 015 212 47 42

KvK: 40397066

Uit empirisch onderzoek is gebleken dat de vereniging slecht bereikbaar is op 2 januari en 28 april.

Partners

De Koornbeurs gratis steunen? Bestel online via sponsorkliks!