De geschiedenis van wat tegenwoordig de Koornbeurs heet begint in 1295 als Floris V het recht verleent een vlees- en broodhuis te bouwen. Hier kon toegezien worden op een hygiënisch verantwoorde handel. In 1650 werd het grootste gedeelte van het pand boven de kelder gesloopt, waarna volgens Hollands Classicisme het fraai geornamenteerde pand zoals we dat nu herkennen opgetrokken werd – uit steen, zoals verplicht was gesteld na de stadsbrand in 1536.

Nadat vlees dankzij voortschrijdende conservatiemethoden niet meer centraal verkocht hoefde te worden, verloor het pand in 1872 zijn functie en werd het ingericht als korenmarkt, waarmee haar huidige naam verklaard is.

Voor de Tweede Wereldoorlog werd de kelder ondertussen gebruikt als fietsenstalling, champignonkwekerij en militair commandocentrum, terwijl op de bovenverdieping de korenhandel inmiddels ruimte had gemaakt voor de handel in eieren en paardenmest. Na de Tweede Wereldoorlog betrok de reformatorische studentenvereniging SSRD de kelder, vanaf 1957 het gehele gebouw. Die studentenvereniging, SSRD, gaat tegenwoordig verder onder de naam Open Jongeren Vereniging de Koornbeurs.

De StOK

De Stichting Onderhoud Koornbeurs (StOK) werd opgericht in 1996 met als doel zorg te dragen voor de huisvesting van Open Jongeren Vereniging de Koornbeurs in Delft. In 2004 is het gebouw gekocht van de gemeente Delft. Vanaf dat moment is de StOK bezig het rijksmonument in oude luister te herstellen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de StOK: stokdelft.nl

Contactgegevens

Voldersgracht 1

2611 ET Delft

Postbus 3131

Vaste lijn: 015 212 47 42

KvK: 40397066

Uit empirisch onderzoek is gebleken dat de vereniging slecht bereikbaar is op 2 januari en 28 april.

Partners

De Koornbeurs gratis steunen? Bestel online via sponsorkliks!